Międzynarodowa norma żywności (IFS) została opracowana, aby chronić marki produktów spożywczych.
Standard IFS Food określa wymagania wobec wszystkich producentów żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zakładów spożywczych dostarczających żywność do sieci handlowych.
Standard IFS ma na celu nie tylko zapewnienie wysokiego bezpieczeństwa produktów, lecz także redukcję kosztów dostawców i sprzedawców oraz możliwość porównywania firm i zapewnia przejrzystość działania w całym łańcuchu produkcji żywności. Jego ważnym elementem jest zgodność wyrobów z europejskim prawem żywnościowym. Standard IFS Food jest uznawany przez GFSI (Global Food Safety Initiative), co gwarantuje jego rozpoznawalność i uznawanie na całym świecie. To wszystko sprawia, że jest on narzędziem do obiektywnej oceny firm i gwarantuje przejrzystość ich działania.
Posiadany przez nasz zakład certyfikat IFS Food potwierdza spełnienie wymagań standardu w zakresie ryb i produktów rybnych: patroszenie, płatowanie, filetowanie, porcjowanie ryb świeżych, mrożenie ryb oraz pakowanie w opakowania z tworzyw sztucznych MAP.